Från dröm till köp!

Vi är många som drömmer om ett eget boende i ett varmt och soligt land, men att gå från tanke till handling är ett stort beslut och innebär en hel del att sätta sig in i. Vår uppgift är att hjälpa och guida dig på vägen till ditt drömboende i Spanien. Så tveka inte att kontakta oss!

Nedan presenterar vi några vanliga frågor vi brukar få. 

Är det rätt tid att köpa?

Som marknaden ser ut just nu, så är svaret ja. Prisraset 2008, då priserna föll med upp till 60% på vissa ställen i Spanien, har inte på långa vägar återhämtat sig. För även om priserna har stigit en del de senaste två/tre åren så är priserna generellt fortsatt låga jämförelse med före 2008.

Är det tryggt?

Spanien tillhör EU, vilket förenklar för köpare från andra EU-länder och det finns tillräckligt med garantier och lagar som ska se till att investeringen blir säker. Det gäller dock att du som köpare sätter dig in i och tar del av dessa. Så ta inga genvägar, vänd er till ett seriöst företag så att allt som görs går rätt och lagligt till.

Vad kostar en fastighet och vad tillkommer?

Förutom själva fastighetspriset, så tillkommer vid köpetillfället även avgifter för skatter och administration. Dessa avgifter ligger mellan 12-15% och inkluderar bl.a. avgift för spansk Notarie, advokat, spanska fastighetsregistret och skatter. 

Hur går köpeprocessen till?

1) Planeringsstadiet

Några av de saker som man bör fundera på innan man sätter igång och börjar titta på fastigheter är; 

  • Hur har ni tänkt finansiera ditt boende?
  • Vilken budget kan och vill ni lägga?
  • Vart vill ni bo och vad vill ni ska finnas i närheten?
  • Vilken typ av fastighet?
  • Hur ofta tänker ni vistas där? Resident eller icke resident?
  • Tänker ni jobba eller starta eget i landet?
  • Hur vill ni ha det i framtiden?
  • Har ni barn som ska ärva?

När ni kommit så här långt i tankarna är det dags att kontakta oss och fylla i en önskelista. Vill ni ha hjälp med detta kan ni komma in till oss på kontoret eller så fyller ni i den här på hemsidan. Därefter kontaktar vi er för att lägga upp en plan inför kommande visningar. 

2) Inför resan

Planera resan till Spanien så att minst tre helgfria dagar kan  avsättas till att titta på fastigheter och till den juridiska processen. 

Vi rekommenderar er att ha finansieringen helt klar redan innan resan till Spanien, även om det bara är tänkt att resa ner för att känna av området och se vad som erbjuds. Fördelen med att ha finansieringen klar är att ni snabbt kan agera om "rätt" bostad dyker upp.

3) I Spanien

Väl nere i Spanien blir ni upphämtade av vår representant för att åka och titta på fastigheter som matchar era inlämnade önskemål. 

Finner ni vad ni letar efter och vill slå till, är det dags att lägga en reservationsavgift så att objektet tas från marknaden och ingen annan säljare kan sälja objektet till någon annan. Storleken på reservationsavgiften varierar beroende på var i landet samt om det är ett nyproducerat objekt eller ett resale. Beloppet ligger mellan 3000-6000 € och på vissa ställe är det 10% på köpeavtalet som gäller.

När detta är gjort startar den juridiska processen såsom anskaffande av NIE-nummer (om ni inte redan har), besök hos notarie och bank. Kontroller och intyg ska tas in. Köpekontrakt undertecknas och handpenningen på 10% betalas in. Genom att sedan skriva en fullmakt med advokaten behöver ni inte vara på plats för att genomföra resten av köpprocessen. Allt detta får ni hjälp med och vår representant kommer att bistå er genom hela processen.

Om allt går som planerat så kan ett bostadsköp i Spanien gå igenom på några månader. Men offra inte tryggheten med att det ska gå snabbt. Det är viktigt att alla nödvändiga kontroller gås igenom noga.

På tillträdesdagen betalas resterande belopp in och lagfarten undertecknas hos notarien.

Därefter är det bara för oss att gratulera till er Spanska bostad och önska er många härliga dagar i solens land.