Sjukvård

Det spanska hälso- och sjukvårdsystemet anses hålla mycket hög kvalitet och det finns de som hävdar att det tillhör ett av de bästa i världen. Här möts du som regel av inga eller nästan inga köer alls och du blir väl omhändertagen. Fler och fler läkare pratar engelska idag och många av sjukhusen samarbetar dessutom med frivilliga tolkar som kan hjälpa till vid språkproblem så att man ska kunna känna sig trygg när man behöver vända sig till den spanska sjukvården. 

Som EU-medlem så har du som svensk medborgare rätt till fri akutsjukvård på offentliga sjukhus och vårdcentraler när du semestrar i landet. Men för att få tillgång till detta så ska du ha med sig ett eropeiskt sjukförsäkringskort som du får från försäkringskassan i Sverige. Detta bör du beställa i god tid innan din avresa från försäkringskassans hemsida. Här kan du läsa mer om det europeiska sjukförsäkringskortet.

Om du är pensionär skall du dessutom beställa ett särskilt pensionärsintyg från Försäkringskassan. Det gör att du kan köpa läkemedel till reducerat pris i samband med nödvändig vård.

Flyttar du däremot ner permanent så gäller fr.o.m. 2012 nya regler, gällande sjukvården, om vad som ska gälla för utlänningar. Den omfattas av lite olika regler. Så om du funderar på att flytta ner till Spanien, så bör du kolla upp vilken sjukförsäkring du har tillgång till och vad som gäller för dig.

I Torrevieja finns ett stort relativt nyöppnat sjukhus som redan fått kvalitetsutmärkelser. Sjukhuset Quirónsalud som tidigare gick under namnet San Jaime ligger i norra Torrevieja. Sedan starten 2002 har sjukhuset utvecklat ett rykte som ett viktigt tvärvetenskapligt centrum av mycket hög standard. Det är bland annat känt för sina avancerade behandlingsmetoder mot cancersjukdommar. 

I Marbella ligger Costa del Sol-sjukhuset. Sjukhuset drivs av hälsoministeriet i Juanta de Andalucía genom Costa del Sol Health Agency som ligger ca 7 km öster om staden, bredvid motorvägen A7. 

Tandvård

Även tandvården i Spanien håller generellt bra kvalitet och du hittar svensktalande tandläkare i de flesta svenska bosättningarna i Spanien. Tandvården är dessutom, i de allra flesta fall, billigare i Spanien än i Sverige.