Stränderna, klimatet och hälsan

Dessa må-bra-faktorer är ofta de störst vägande anledningarna för många när de väljer att investera i ett boende i Spanien. Det soliga klimatet bidrar till ett bättre välbefinnande. De spanska stränderna lockar många och håller så pass hög kvalitet att de under flera år toppat listan för Blåa Flagg stränder. Blå flagg innebär bästa vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. 

Costa Blanca (den vita kusten)

Klimatet, det geografiska läget och de många saltsjöarna är faktorer som gör Costa Blanca till en perfekt plats att vistas på. Costa Blanca kan stoltsera med över 320 soldagar om året, en medeltemperatur på 20° och en medeltemperatur i vattnet på runt 20 grader, vilket innebär en lång badsäsong.    

Världsorganisationen WHO har utsett Torrevieja till en av de mest hälsosamma platserna att leva på. Anledningen är att Torreveija är omgiven av två av Europas största saltsjöar. Saltet tillsammans med de skyddande höga bergen som magasinerar värmen och skyddar mot kalla vindar samt havsströmmarna från Afrika bidrar till det unika mikroklimatet som man finner just här. Många människor med kroniska sjukdomar så som astma, reumatism och olika typer av hudsjukdomar mår märkbart bättre av att vistas här.

Costa Blanca kusten har många fantastiska stränder och håller dessutom generellt en högre vattentemperatur än övriga delar av Spaniens fastland. Orsaken till detta är att denna kusten inte gränsar till det kallare Atlanten. På tripadvisers hemsida kan du läsa mer om de populäraste stränderna på Costa Blanca.

Costa Calida (den varma kusten)

På Costa Calida finner du både långa sandstränder och klippstränder. Till Mar Menor kan man åka för att bada lerbad. Förutom att ett bad här garanterad dig en len och mjuk hud, så sägs det även att en läkande effekt på olika typer av led- och hudsjukdommar. Mar Menor ligger i La Manga och är medelhavets största innanhav, en jättelagun på 170 km². Här är vattnet grunt, i genomsnitt endast 3,5m. Det grunda vattnet gör att vattentemperaturen under augusti månad når upp till 30-36° och faller som lägst till 18° vintertid. Det gör det även till en idealisk badplats för rörelsenedsatta och barnfamiljer. 

Costa del Sol (solkusten)

Längs Costa del sols långa kustremsa finns 24 utmärkta och välvårdade stränder av alla de slag, allt från finkorniga till steniga, överfulla till ödsliga och lyxiga till pittoreska. Med en medeltemperatur på 18°, klart vatten och flera stränderna som tilldelas blå flagg, är det inte konstigt att Costa del Sol lockar så många soltörstande eroupeer. 

Mallorca

Utmed Mallorcas 550 kilometer långa kustremsa finner man många fantastiska stränder och ett härligt turkost vatten. Allt från långa breda sandstränder till små mysiga vikar. På mallocaguide.se kan man läsa mer om 12 av Mallorcas finaste stränder.

Gran Canaria

Gran Canaria har en 236 kilometer lång kuststräcka, varav ca 1/4 del av denna utgörs av stränder av olika slag. Mest känd är den långa och breda stranden i Maspalomas som ligger vid Playa Ingles på Gran Canarias sydöstra kust. Invid stranden ligger ett fyra kvadratkilometer stort ökenområde med vackert böljande sanddyner.

Vid vilken typ av strand vill du bo? På resemagasinet Vagabonds hemsida kan du läsa om sju olika stränder på Gran Canaria som de rekommenderar.